2012. július 12., csütörtök

Nyers krumplis nokedli "Ízőrzők Kustánszeg"

Hozzávalók: 3 db közepes krumpli, 1 db tojás,  sz.sz. liszt, só, 2 db vöröshagyma, 2 ek. zsír,  túró, vagy tejföl.
Elkészítése: A vöröshagymát megpucoltam és apró kockákra   felvágtam majd a megforrósított zsírban megpirítottam. A krumplit  szintén megpucoltam és lereszeltem  hozzá tettem a tojást  sót és annyi lisztet  hogy  nokedlihez hasonló tészta legyen. Forrásban lévő enyhén sós vízbe szaggattam  majd  leöblítés után  rászedtem  a hagymás zsírra és  összekavartam .  A tészta tetejére  kevés túrót összekavartam 1 ek. tejföllel picit sóztam  és ezt kanalaztam rá.(Nagyon finom laktató!)                                                                                      

20 megjegyzés:

Aleda írta...

Érdekes ez a nyers krumplival változat.Biztos finom.

teller-cake írta...

Szuperfinom lehet és gyorsan kész van! :-)

Vikvi írta...

Nagyon klassz! Férjem nokedli függő, de ilyet még tuti nem evett. Meg lepem vele valamelyik nap.

Lilla írta...

Nagyon tetszik, és nincs vele annyi macera...:)

Emi írta...

Nekem is nagyon tetszik. Annyira szeretem a nokedlit, de sajnos a párom nem nagyon értékeli ezért olyan ritkán készítek...

Gabriella írta...

Számomra is fura ez a nyers krumplis dolog... De az tuti, hogy az eredeti krumplis nokedli a férjem nagy kedvence - tegnapelőtt az volt a vacsoránk kovászos uborkával. Kíváncsi vagyok, mit szólna ehhez a nyers krumplishoz a férjuram?? :))

GyöngyvirágMK írta...

Bizony ez nagyon finom, felénk ezt sztrapacskának hívják...

Vicuska írta...

Ez sztrapacska, régebben sokszor készítettem, bár nem nagy kedvvel reszeltem hozzá a krumpliszemeket :) Túróval, juhtúróval, dinsztelt savanyú káposztával- remek étel!

judit60 írta...

Ilyet én is szoktam készíteni, istenien finom.

Éva írta...

Aleda: Nagyon finom!
teller-cake: Könnyen elkészíthető és finom!
Vikvi: Remélem fog ízleni neki is mert nekem nagyon ízlett!
Gabriella: Próbáld ki, ha szereti a nokedlit a sztrapacskát akkor biztos hogy ez is fog ízleni!
GyöngyvirágMk: Üdvözöllek! Hasonló a sztrapacskához azt én is szoktam csinálni de ahhoz nem pirított hagymát szoktam használni hanem sült szalonnát. Ennek az íze egészen más így.
Vicuska: Sztrapacskához sült szalonna kell, ennek a tésztája is olyan valóban csak a hagymától más .Szeretem én is amiket felsoroltál és szoktam is csinálni de így más az íze!
judit60: Örülök hogy ismered és hogy ízlik Neked is!

Gerdi írta...

Azt hiszem, Anyósom ezt hívja nyögvenyelőnek. Még nem ettem, de egyszer elkészítem, az már biztos.

Jámborné Budai Mónika írta...

Nekem is tetszik:)
De akkor ez sztrapacska?

Éva írta...

Gerdi: Ezt az elnevezést nem ismerem de lehet hogy ez az!
Jámborné Budai Mónika: Köszi! A tésztája hasonló csak nem szalonnával van hanem pirított hagymával!

Vicuska írta...

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint:
"sztrapacska
nyersen reszelt burgonya, liszt, só keverékéből vízbe szaggatva kifőzött galuska. A felföldi és nyírségi parasztság hétköznapi ételként készíti. Túróval, káposztával, pirított hagymával keverve tálalják. Neve a Nyírsében csírásgaluska, → haluska, egyébként galuska, haluska, tréfásan gyakran nyögő, nyögvenyelő. A sztrapacska szót alakváltozataival falun ritkán, inkább csak a városokban jelölik. A sztrapacska a keleti szlovákok kedvelt étele."

Éva írta...

Vicuska: Tudom hogy sztrapacska, de ennek a receptnek a neve ez volt lehet hogy azon a környéken így hívják! Köszi a tájékoztatást!

Vicuska írta...

:) én a nyögvenyelő-sztrapacska-(galuska-haluska) elnevezésre szerettem volna csak utalni...

Éva írta...

Vicuska: Azért mondtam hogy köszi!

Ilona Bóna írta...

Milyen reszelőn kell reszelni a krumplit, mert nekünk a nokedlikből kijött a krumpli. Egyébként nagyon finom volt, mi a nokedliszaggatón reszeltük.
Edith

Éva írta...

Ilona Bóna: Üdvözöllek! Mint általában amin szoktuk akár a tocsnihoz, vagy a sztrapacskához reszelni a krumplit!/kicsin kell reszelni, nem azon amin az almát vagy káposztát szoktuk!/

Ilona Bóna írta...

Köszönöm, akkor mondhatni a sajtreszelőn vagy amin a kekszet, gyerekeknek az almát. Attól tartottunk, akkor olyan kicsi lesz, hogy csak a leve marad meg. De megpróbáljuk így is.
Edith

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...