2015. március 26., csütörtök

Almás pite ünnepi díszben🍎

Nagyon szeretem édesanyám kedvenc tésztájával készített almás, túrós süteményeimet! Most  Zsuzsi sütije mégis elcsábított hogy kipróbáljak egy másik receptet! Kicsit változtattam  és mivel előrehozott névnapok lesznek a hét végén ezért kicsit ünnepi ruhába öltöztettem!
                                                                               

Hozzávalók:
tészta:
35 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
csipet só
20 dkg margarin
3 evőkanál tejföl
töltelék:
2 kg alma
2 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 cs vaníliapuding
darált keksz a tészta szórására
🍎
Elkészítése: Először az almát megmostam megpucoltam csumáját kivettem és nagy lyukú  reszelőn lereszeltem  a cukrot és fahéjat rászórtam állni hagytam vele .  3/4 óra után  a reszelt almát levétől kinyomtam külön edénybe tettem , a levét megmértem nem volt egészen 1/2 liter ezért kiegészítettem  vízzel   hogy majd a pudingot ezzel a lével elkészítettem. Mikor levettem a tűzhelyről  összekevertem az almával hagytam kihűlni. Elkészítettem a tésztát a megadott  hozzávalókból  összegyúrtam  majd  kétfelé vettem. Kinyújtottam  egyik felét  és  vajjal megkent liszttel megszórt tepsibe pakoltam megszórtam a darált keksszel és rákanalaztam az almatölteléket majd a második tészta darabot is kinyújtottam és ráhelyeztem a töltelékre. Villával megszurkáltam.(Mivel tudtam hogy a sütemény tetejére fogok tenni kevés krémet így nem kentem meg tojással, akinek nincs ilyen terve  az 1 tojás sárgájával kenje meg a tészta tetejét!) Előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem. 
-Hagytam teljesen kihűlni  majd 5 dkg margarint 10 dkg. porcukorral kikevertem  1 mk vanília aromát tettem hozzá  és ezzel kentem le  a kihűlt tésztát. Korábban készítettem házilag   fondant  amit   enyhén porcukros deszkán kinyújtottam méretre  majd átsimítottam  egy mintás nyújtófával/amit nem olyan régen kaptam már alig vártam hogy használhassam:-))/
Ui: A sütemény nagyon finom !  (Szerintem másfél kg almával is elég lett volna, de lehet hogy ez csak az én véleményem?:-))
Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon jó így, jó sok almával a töltelék. És nagyon mutatós is lett, jó ötlet a díszítés. :)

Csigabige írta...

Ez aztán fincsi lehet! Tetszik a díszítése :) :)

Vicuska írta...

Nagyon elegáns, finom, minden igényt kielégítő külső-belsővel :) Jó sok töltelékkel- mmm....

Katalin írta...

Nagyon szép, valóban ünnepi díszbe öltözött :-)

Éva írta...

Mindenkinek köszönöm, örülök hogy tetszik és valóban nagyon finom! Család bizonyíthatja:-))