2015. május 31., vasárnap

Kézimunkáimról !

Nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre mikor még ezeket a kézimunkákat készítettem. Nagyon sokat kézimunkáztam fiatalabb koromban . Hiába otthon  voltak a gyerekek majd dolgoztam is mindig tudtam időt szakítani arra hogy  kikapcsolódásként kézimunkázzak.Hímeztem, majd az akkor divatos technikákkal próbálkoztam  mint a subázás csomózással , vagy az égetéssel készült subázás /a középen lévő képen látható ilyen  és  mai napig falunkat díszíti/. Az első képen olyan kézimunkám van ami kb.50 éves ez volt az  első kézimunkám .                                                                           
Amikor elkezdtem a hímzést különböző nagyságú formájú  terítőket képeket készítettem általában először magunknak, majd anyukámnak  és természetesen anyósomnak is készült . Később jött a horgolás amit szintén nagy kedvvel  csináltam  ezek a kézimunkázások első időben még gazdaságossági szempontokat is szolgáltak hiszen olcsó volt a pamut és egy blúzt meghorgolni  nem sok időbe tellett , minták voltak bőven  olyat készítettem ami tetszett és még kevesebbe is került mint a kész felső. Ezekből a horgolásaimból már nincs, mivel később lebontottam és a lányaimnak készültek blúzok. Közben megismerkedtem a varrógéppel is  nagyon hasznosnak bizonyult  hiszen ezzel is megtudtam egyszerű dolgokat varrni. A varrógép az amit a mai napig alkalmanként használok. Horgolásom utáni időszakban megtanultam a kötést  aminek szintén nagy hasznát vettem, sok mellényt, pulcsit kötöttem. Az alsó sor középső  képén egy olyan pulóverem fotóztam le amit  legalább 20 éve kötöttem és még a mai napig feltudom venni. Sajnos  ezek a kézimunkázások megszűntek,  mivel a szememnek igen fárasztó lenne. Két kis mellényt kötöttem csupán az unokáknak az elmúlt időszakban.
Jó visszagondolni  azokra az időkre mikor még kikapcsolódás volt számomra egy szép terítő  kivarrása! Talán ezért is szeretem nézegetni a kézimunkás blogokat  és csodálni amiket alkotnak!

Eperparfé🍓

                                                                               

Hozzávalók:
1 dl tejszín
1 evőkanál cukor
20 dkg eper  
🍓
Elkészítése: Edénybe öntöttem a tejszínt a cukorral és feltettem melegedni a tűzhelyre közben kevertem. Mikor már elolvadt a cukor levettem  először hagytam szobahőmérsékleten hűlni, majd hűtőbe tettem hűlni. Közben megtisztítottam az epret jól megmostam majd lecsurgattam és feldaraboltam. A lehűlt tejszínt habverővel felvertem  közben hozzá adagoltam az epret amivel tovább vertem. Szilikon muffin formákat vízzel kiöblítettem és ebbe kanalaztam az epres habot amit mélyhűtőbe pakoltam. Pár órával később könnyen kiborítottam a formából és már  kanalazhattuk  is a hűsítő finomságot! / Ebből a mennyiségből 7 db lett. Természetesen lehet édesebbre de talán így jobban érződik a gyümölcs ! Mennyiséget is lehet növelni akkor vízzel öblített őzgerincformába érdemes önteni./ 
Kellemes   nassolást!

2015. május 29., péntek

Minden kedves látogatómnak...

                                                                                    

Túrós-meggyes kígyórétes🍒

                                                                                 
Hozzávalók:/ 1 rúdhoz/
tészta:
0,8 dl tej
1 evőkanál cukor
1 dkg élesztő
25 dkg finomliszt
csipet só
10 dkg vaj/margarin
1 tojás
töltelék:
25 dkg tehéntúró
5 dkg cukor
1 tojás+ 1 tészta kenéséhez
citrom reszelt héja
10 dkg magozott lecsöpögtetett meggybefőtt
1 tk vaníliacukor
2,5 dkg búzadara
🍒
Elkészítése: Tejbe tettem a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. /hideg tejbe tettem és keleszteni ezzel nem kell/. A liszthez tettem a vajat és a tojást kicsit összemorzsoltam  majd tettem hozzá az élesztős tejet  csipet sót összegyúrtam a tésztát és 15' pihentettem. Ezalatt elkészítettem a tölteléket: villával összetörtem a túrót hozzátettem a tojássárgáját  reszelt citrom héjat  kétféle cukrot  és a darát jól összekevertem a tojásfehérjét villával felszoktam kicsit verni úgy teszem a töltelékhez majd végül beleforgattam a lecsöpögött meggyet. A tésztát kinyújtottam  középre  egy csíkba  kanalaztam a tölteléket majd a töltelék két oldalán a tésztát 3 cm- ként függőlegesen a töltelékre bevagdostam.  Ezután ezeket a csíkokat egymásra hajtottam hogy fedjék egymást.Sütőpapírral bélelt tepsire raktam   és 20' pihentettem   ezután felvert tojással megkentem és előmelegített sütőbe tettem ahol 220 fokon 25' sütöttem.
Jó étvágyat !

2015. május 28., csütörtök

Zebracsíkos kalács

                                                                               

Hozzávalók:
tészta:
600 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml natúr joghurt
100 ml tej
1 db tojás
50 g olvasztott vaj
csipet só
100 g kristálycukor
1 citrom reszelt héja
12 g vaníliás cukor/bourbon/
kakaós tészta:
3 evőkanál kakaópor
4 evőkanál víz
tészta kenéséhez:1 tojássárgája +1 tk víz

Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt amihez cukrot és lisztet szórtam majd hagytam kelni. A kimért liszt közepébe  mélyedést csináltam és a megkelt élesztőt és többi hozzávalókat beletéve jól összegyúrtam bedagasztottam a tésztát. Mikor már jól összeállt a tészta kétfelé vettem az egyik részéhez hozzágyúrtam a vízzel elkevert kakaóport .A kétféle tésztát letakarva hagytam 1 órát pihenni. Ezután kinyújtottam a tésztákat enyhén lisztes deszkán a fehér része duplája a kakaós résznek. Fehér rész egyik részére tettem a kinyújtott barna tésztát majd levágtam a maradék világos tésztát és a barna tetejére tettem. Így a tésztát  kinyújtottam  majd kettévágtam és a tésztákat egymásra helyeztem .. Ezután  ismét nyújtás következett majd középen kettévágtam egymásra helyeztem  és kinyújtás után ezt a tésztát is ketté majd a kapott részeket három csíkra  vágtam. Ezeket a darabokat  egészen kicsit megsodortam majd hármas fonással befontam. Két rúd kalácsom lett amit sütőpapírral bélelt  tepsibe tettem és letakarva hagytam 30' pihenni. Ezután lekentem a tojássárgája +víz keverékével és előmelegített sütőbe tettem ahol 180 fokon 40' sütöttem.(Az utolsó 10'  fóliát tettem a tésztára úgy sütöttem tovább !)
Forrás:innen  ( Próbáltam leírni a  technikát de az említett oldalon nagyon jó fázisfotókat találtok!)
Jó étvágyat kívánok  !

Epres pite🍓

                                                                           
Hozzávalók:
tészta:
15 dkg liszt
10 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
csipet só
citrom reszelt héja
2 db tojás
10 dkg natúr joghurt
10 dkg margarin/kicsit olvasztva
epres részhez:
20-25 dkg eper
5 dkg kristálycukor
formához margarin + liszt
🍓
Elkészítése: Először az epres résszel kezdtem : megmostam az epreket és felszeleteltem. Edénybe  tettem  a  cukrot amit  tűzhelyen  aranybarnára  karamellizáltam   majd felöntöttem 0,3 dl vízzel és  sziruppá főztem: Ebbe tettem bele az epret kissé megfuttattam rajta csupán annyira hogy ne legyen azért nagyon puha.  A szirupot leszűrtem.  Pite formát margarinnal kikentem liszttel beszórtam . Tésztához a lisztet a porcukrot, a sütőport  sót és a reszelt citromhéjat egy tálban elkevertem. Hozzáadtam a tojásokat, a joghurtot és az olvasztott/ de már nem meleg/  margarint és sima tésztává kevertem. Ezt öntöttem a pite formába majd a leszűrt epret  rászórtam . Előmelegített sütőben 180 fokon 30' sütöttem.
Nagyon finom volt felszeletelve nem volt időm fotózásra!😋
Jó étvágyat!

2015. május 27., szerda

Zöldséges rizs hamis fasírttal

Amikor csupán egy könnyű  ebédre vágyom akkor készítek ilyen ebédet magamnak ! Természetesen ilyenkor férjuram tányérjába más kerül:-))
                                                                             
Zöldséges rizs hozzávalói és elkészítése: kevés olajon megpirítottam a rizst  felöntöttem annyi vízzel ami jól ellepte fűszereztem borssal sóval és petrezselyemmel  kevés ideig főztem  majd  fedőt tettem az edényre   és hagytam így  puhulni a rizst. Közben  feltettem egy maréknyi fagyasztott mexicói zöldségkeveréket  főni  ételízesítővel fűszerezett vízbe  kb. 15'  után  leszűrtem és  a megpuhult rizzsel összekevertem .
 A hamis fasírt receptje  itt
Jó étvágyat kívánok !


2015. május 25., hétfő

Túrós pogácsa "Ízőrzők" Pusztamérges

                                                                                

Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 tk cukor
10 dkg tehéntúró
10 dkg. margarin
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 tojássárgája
1 tojás tészta kenéséhez
5 dkg sajt
*
Elkészítése: Langyos tejbe morzsoltam az élesztőt  cukrot és kevés lisztet tettem hozzá felfuttattam.  Kimért lisztet összemorzsoltam a margarinnal majd a többi hozzávalóval együtt  összegyúrtam  és enyhén lisztes deszkán kinyújtottam a tésztát  majd  összehajtogattam 15' pihentettem. Ezt a műveletet még kétszer ismételtem meg majd kinyújtottam  késsel bevagdostam és  pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Zsírral kikent tepsibe pakoltam ahol  egész  tojással a tetejét megkentem  és a tészta közepére kis halmokba sajtot tettem. Előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem.
Jó étvágyat !

2015. május 24., vasárnap

Csokitorta

Június hónapban családunkban két szülinaposunk is van ! Most hétvégén  egyik vőmnek  előrehozott volt az ünneplése  neki készült ez a torta!
                                                                            
Hozzávalók
/18 cm forma/
tészta:
3 tojásos piskóta
krém:
3 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor
20 dkg cukor
2 db tojás
3 dl tej
12 dkg vaj
6 dkg étcsokoládé dísznek+ eper
*
Elkészítése:Piskóta receptje itt./ A piskóta készítésénél 1 tk lisztet helyettesítettem 1 tk kakaóporral/ Krém: edénybe kanalaztam a lisztet ,  kakaóport, a  kimért  cukrot  összevegyítettem majd hozzátettem a tojást és a tejet  amivel jól összekevertem. Ezután lassú tűzön összefőztem besűrítettem állandó keverés közben majd tűzről levéve hagytam kihűlni.  A vajat kikevertem majd összekevertem a kakaós krémmel. Tortalapot kettévágtam  megkentem a krémmel majd tetejét és körben is krémmel vontam be. Hűtőbe tettem  1 órára,  majd az étcsokoládéból  zöldséghámozóval lefaragtam ezt szórtam a torta tetejére körbe.  2-3 kocka  csokoládé darabkát megolvasztottam  ebbe mártottam a megmosott  lecsepegtetett  epret és  a torta közepére tettem . A torta nagyon ízlett az ünnepeltnek és a család többi tagjának is!!
Ui: Ezt a krémet most készítettem először de szerintem ilyen kis tortához  ez a mennyiség sok! A krém nagyon finom  maradékot hűtőbe tettem  babapiskótával jó lesz poharas desszertnek!

2015. május 21., csütörtök

Hamburger zsemle

                                                                               

Hozzávalók:
/4 db-hoz/
100 ml tej
1 evőkanál cukor
10 g élesztő
250 g finomliszt
50 g rétesliszt
20 g étolaj
1/2 tk só
1 felvert tojás fele
50 g natúr joghurt /helyett most kefir/
tészta kenéséhez: felvert tojás másik fele
szezámmag
*
Elkészítése: Kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt  hozzá a cukor és kevés liszt majd vártam még felfutott. A liszthez öntöttem a többi hozzávalóval együtt és jól bedagasztottam a tésztát kiemeltem a tálból az edényt beolajoztam majd a tésztát  mikor visszahelyeztem a tetejét is átkentem olajos kézzel, hagytam hogy duplájára keljen.  Enyhén lisztes deszkára borítottam  a tésztát és  4 felé osztottam egyenként gömbölygettem majd kicsit lenyomtam és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam ahol még 1/2 órát  pihentettem . Ezután felvert tojással megkentem és beszórtam szezámmaggal. Előmelegített sütőbe tettem ahol 180 fokon 20' sültek.
Forrás: innen     (Nagyon sok jó receptet próbáltam már ki erről az oldalról is! Köszönet ezért a receptért  is  mert nagyon finom !)

2015. május 20., szerda

Vaníliafagylalt házilag/ fagyi-gép nélkül

Vaníliafagyit már  készítettem akkor egy más blogról  most  saját szakácskönyvemből  ez még olcsóbb is!
                                                                                 

Hozzávalók:
1/2 l tej
2 db tojás
10 dkg cukor
darabka vaníliarúd /vaníliacukor
*
Elkészítése: Edénybe öntöttem a tejet hozzátettem a vaníliarúd kikapart magját  a cukor felét   és feltettem főni. Az egész tojásokat a cukor másik felével  alaposan kikavartam. A tejet levettem a tűzhelyről  és a tojásos keveréket lassan csurgattam bele közben habverővel vertem, majd tűzhelyre visszatettem és ott folytattam a habverést miközben kicsit besűrűsödött. Ekkor levettem a tűzhelyről  még kicsit hűlt addig is vertem majd leszűrtem és hagytam teljesen kihűlni ezután  betettem a mélyhűtőbe.Pár alkalommal kivettem a hűtőből és átkevertem, másnap  szobahőmérsékleten hagytam  kicsit majd szedtem belőle kis tejszínt tettem hozzá és megállapíthattam hogy nagyon finom!
Kellemes  hűsölést!

2015. május 19., kedd

Fűszeres sajtkrém házilag

Sajtot már készítettem, de kíváncsi voltam hogy ezzel az ízesítéssel és  más  hozzávalókkal  milyen ?
                                                                             
Hozzávalók:
500 g natúr joghurt
1 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál só
1 mk. oregano
1 mk. bazsalikom
1/2 mk őrölt bors 
🌸

Elkészítése: Lereszeltem a fokhagymát és összekevertem a tejszínnel majd beleöntöttem a natúr joghurtba. Ízesítettem a fűszerekkel  és jól összekevertem  Nagyobb gézlapot beletettem egy szűrőkanálba  amit egy mélyebb tálra tettem  és beleöntöttem a keveréket. Gézlapot összekötöttem majd átdugtam rajta egy fakanalat és  letakartam fóliával majd hűtőbe tettem. Figyeltem  mikor a savó lecsöpögött kiöntöttem a tálból./ Nem szabad hogy a savóba érjen a szűrőkanál alja!/ Másnap vettem ki a hűtőből és borítottam  ki a gézből . Nagyon finom kenhető sajt ! ( Most szárított fűszereket használtam!) 
Jó étvágyat kívánok !

2015. május 18., hétfő

Nincs is ennél jobb ....

mikor már aránylag olcsóbban  lehet kapni  friss zöldséget akkor mi ezekkel  kenjük legszívesebben a kenyerünket akár reggelire vagy vacsorára !
                                                                              

Körözött


Margaréta sütemény

                                                                             

Hozzávalók:
21 dkg liszt
14 dkg. margarin
8 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
csipet só,
lekvár  a tészta töltéséhez
*
Elkészítése: A hozzávalókat a lekvár kivételével összegyúrtam és  egészen vékonyra  nyújtottam.Ezután cakkos fánkszaggatóval korongokat szúrtam a tészta feléből  a másik feléből olyat aminek a közepén lyuk van. Sütőlemezre pakoltam és előmelegített sütőben 200 fokon 10' alatt  aranysárgára sütöttem. A kihűlt  egész korongot  lekvárral/szamóca/ kentem meg és a lyukas tésztát tettem rá.
Sokféle ehhez hasonló receptem van de mind valamiben azért más:) Egyben hasonlóak mind nagyon finom!

2015. május 17., vasárnap

A vers vagy idézet amit kapunk esetleg választunk...

az mind nemcsak nekünk de  rólunk is szól azért is megható számunkra ! Anyák napjára már második éve hogy Kibédi Ervin versét választom amit rendszeresen sírva olvasok végig.  Mióta édesanyám nincs köztünk azóta még érzékenyebben  érint  ez a  vers!
* Most az idén kaptam kisebbik lányomtól egy általa választott  nagyon szép verset és mellé pár sort:"Nem én írtam , de a gondolatok benne az enyémek is lehetnének.Nagyon szeretlek!"

Levél Anyukámnak

Valahol távol talán sírsz,
Valahol távol talán aggódsz,
A távolság téged kibír,
De te nem a távolságot.
Sírsz, hogy vajon jól vagyok-e,
Aggódsz, hogy minden rendben van-e.
Tudod, hogy a kicsi lányod távol van,
S ha gondja van, nem ölelheted át azonnal.
Már eleget sírtál és aggódtál,
Eleget kiabáltál és eleget haragudtál.
Ezekért a tettekért, ha bárki megvet téged,
Az sosem tudta, milyen a családi élet.
Nem tudja, milyen szorosan átölelni,
Nem tudja, milyen kisírt szemekkel a nyakadba borulni,
Nem tudja, milyen egy őszinte anyai mosoly,
S azt sem, hogy milyen egy meghitt otthon.
Egy otthon, mely tele van sírással, nevetéssel
Egy otthon, mely tele van egy anya szeretetével.
Te csak aggódj, hiszen ez a dolgod,
De tudd, hogy már felnőtté vált a kislányod.
Tudnod kell azt is, mennyire hálás,
Hisz minden veled töltött ideje egy áldás.
A magas Égnek mond köszönetet érted,
És nagyon, de nagyon szeret téged.

2015. május 16., szombat

Mákos-kókuszos krémes

                                                                                 

Hozzávalók:
tészta:
3 tojásfehérje
csipet só
10 dkg. kristálycukor
7,5 dkg darált mák
4 dkg kókuszreszelék
1,5 evőkanál liszt
1 mk. sütőpor
krém:
3 tojássárgája
3,5 evőkanál cukor
1 cs vaníliacukor
3 dl tej
3 evőkanál liszt
12,5 dkg vaj
tetejére:
négyszögletes háztartási keksz/kb.15 dkg/
krém+1 evőkanál presszókávé
kókuszreszelék
*
Elkészítése: Tojásfehérjét a pici  sóval kemény habbá felvertem , mikor már kemény volt a hab akkor tettem hozzá a mákot, kókuszreszeléket majd végül a liszttel elkevert sütőport. Összekevertem jól az egészet és egy kisméretű tepsibe öntöttem amit előtte sütőpapírral béleltem ki. Előmelegített sütőben 200 fokon 15' sült majd hagytam teljesen kihűlni.  A krémhez: tojássárgáját  a kétféle cukorral  fehéredésig kevertem  a lisztet a tejjel csomómentesre kevertem és hozzátettem a cukros keveréket  amivel alacsony hőfokon  állandó keverés közben besűrítettem . Mikor már teljesen kihűlt akkor kevertem hozzá a vajat. Ezt a krémet kentem rá a tésztára elsimítottam majd szögletes keksszel borítottam be . Kevés krémet meghagytam amihez   előzőleg lefőzött erős presszókávéból 1 evőkanállal  belekevertem és ezzel kentem be a kekszet majd kókuszreszelékkel szórtam be. Ezután hűtőbe tettem csak másnap szeleteltem fel. 
Ui: Ajánlom figyelmetekbe ezt a krémet mert igen finom!  Kávé nélkül is finom jó az állaga  jobb mint egy pudingból készült krém,  de mikor ezzel a kevés kávéval ízesítettem annyira finom íze lett!!
Jó étvágyat kívánok !

2015. május 15., péntek

Tarkedli(Cseh fánk)

                                                                               
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 db tojás
2,5 dl tej
csipet só
5 dkg cukor
*
Elkészítése: Tálba  öntöttem a lisztet közepébe mélyedést csináltam amibe öntöttem kevés langyos tejet. Ide morzsoltam bele az élesztőt és kevés cukrot hagytam kicsit felfutni. A tojás sárgáját beletettem az élesztős részbe majd a többi cukrot  és a sót valamint a tejet. Fakanállal jól kikevertem  a tésztát majd letakartam és 3/4 órát pihentettem. A tojás fehérjét felvertem habnak és a tésztába belekevertem. Tarkedli sütő  mélyedéseibe kiskanál olajat tettem majd olajba mártott evőkanállal tettem a masszából. Lassú tűzön kell sütni hogy jól átsüljön villával fordítottam meg hogy a másik oldala is süljön. Porcukrot  szórtam rá és lekvárral tálaltam. Nagyon finom !
(Csak utólag vettem észre hogy blogomban már szerepel:-))
Jó étvágyat!

2015. május 13., szerda

Citromos-kakaós-tejfölös szelet🍋 /sütés nélkül VKF.72.fordulójára!

A blogjáték  mostani fordulójának háziasszonya  Andrea  és  most  a  keksz  kapott  főszerepet:-) Ennek a blogjátéknak nem minden fordulójában vettem részt , de a keksz témát nem hagyhattam  ki ! Szeretem sütni is a kekszeket bármilyen ízesítéssel  de azért a kókuszost, fahéjast általában előnyben részesítem . Kekszből is szeretek sütés nélküli édességeket készíteni mert praktikus az elkészítése, akár darálva akár tördelve vagy éppen töltve is legyen az nagyon finom tud lenni! (Régóta vár kipróbálásra ez  a sütemény amit egy receptes újságból ollóztam ki,  fél adagból készítettem  most kettőnknek azt írom le !)
                                                                               


Hozzávalók:
25 dkg  háztartási keksz
1 nagy pohár/375 g./ tejföl
1,5 evőkanál kakaópor
5 evőkanál cukor
1csomag vaníliás cukor
1 tk citromlé  és  citrom reszelt héja
🍋
Elkészítése: A tejfölt két tálkába osztottam  az egyikbe tettem 2,5 evőkanál cukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját jól kikevertem. A másik tálkába tettem a kakaóport és 2,5 evőkanál cukrot  ezt is jól összekevertem . Műanyag tároló doboz aljára tettem alufóliát és kiraktam egy sor háztartási keksszel, majd a citromos krémmel jól bekentem. Erre tettem még egy sor kekszet és rá a kakaós krémet. Addig rétegeztem még el nem fogyott az alapanyag. Tetejére kakaós krémet kentem amire egy evőkanálnyi citromos krémet végig csurgattam. Fogvájó segítségével márványossá tettem. Ezután hűtőbe tettem annál jobb minél tovább áll a hűtőben. Nálunk másnap  szeletelésre került. Nagyon finom  jól megpuhul a keksz! 
Jó étvágyat kívánok !

2015. május 12., kedd

Tarhonyás krumpli kevés virslivel

                                                                               
Hozzávalók:
5 dkg. szalonna
3 db újhagyma
3 db krumpli/közepesen nagyságú/
1 pár virsli
maréknyi  tarhonya
fűszerek:só, bors, pirospaprika, házi magyaros fűszerkeverék
*
Elkészítése:Krumplit megpucoltam feldaraboltam . Hagymát szintén tisztítás után felkarikáztam. Szalonnát apróra felvágtam. A szalonnát kisütöttem pörcöt is hagytam a zsírjában  hozzá tettem a hagymát kevés dinsztelés után megszórtam bors és pirospaprika keverékével majd  ráöntöttem a krumplit és annyi vizet tettem rá ami jól ellepte sóztam. Mikor már kezdett puhulni a krumpli akkor tettem hozzá a felkarikázott virslit  és megszórtam  fűszerkeverékkel/kicsit csípős/. Közben a tarhonyát egészen kevés olajon megpirítottam  majd a krumplihoz öntöttem  ekkor egészen kevés vizet még tettem hozzá. Mikor már a tarhonyával is főtt  akkor lezártam alatta a lángot az edényt lefedtem és így hagytam puhulni .
Nagyon finom  hozzá bármilyen savanyúsággal !
( Laktató étel , bármennyire  kevésnek tűnik a hozzávaló, kettőnknek bőségesen  elég volt egy ebédre.)
Jó étvágyat!

Kakaós csiga

                                                                                  

Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
1,5 dkg élesztő
1 tojássárgája
1 evőkanál olaj
csipet só
1 teáskanál cukor
sz.sz. tej/1,5 dl kellett nekem/
töltelék:
2,5 dkg vaj
2,5 dkg margarin
1,5 evőkanál porcukor
1,5 evőkanál kakaópor
1 dl vaníliacukros tej
zsír a tepsi kenéséhez
*
Elkészítése: Kevés cukros langyos tejbe morzsoltam  egy evőkanál lisztet hozzátéve  hagytam hogy felfusson. Liszthez öntöttem a felfutott élesztőt és a többi hozzávalót és annyi tejjel dagasztottam be amitől  jó kezelhető tészta lett . Letakarva hagytam duplájára kelni. Enyhén lisztes deszkán ujjnyi vastag téglalappá nyújtottam megkentem az olvasztott vaj és margarin keverékével és rászórtam a kakaós porcukrot. Feltekertem  a tésztát és másfél ujjnyi vastagra felvágtam majd zsírral kikent tepsibe szorosan bepakoltam és megkentem a maradék vaj-margarin keverékkel. Hideg sütőbe tettem  csak ezután kapcsoltam be  és 220 fokon 20' sütöttem.ekkor egy pillanatra  kinyitottam a sütőt és a sütemény tetejét meglocsoltam a forró vaníliás tejjel és még 5' sütöttem. Ebből a mennyiségből 13 db lett!
 Nagyon finom !

Sok szeretettel köszöntöm blogomhoz ....

az elmúlt hónapban  csatlakozó kedves  követőimet ! Mindenkinek kívánok kellemes kikapcsolódást  jó böngészést!
                                                                               


                                                                             

2015. május 11., hétfő

Receptjeimről pár gondolat !

Régóta gyűjtögetett receptjeim zömében már mind felkerültek a blogomra 5 év alatt. Ezek Édesanyám által készített  kedvenc ételeim süteményeim és köztük vannak azok a receptek amiket volt munkatársaktól szomszédoktól kértem el mert jónak találtam ! Igyekeztem  ezeket az évek folyamán mind kipróbálni. Blogom indulásakor csupán a recepteket írtam be majd később ahogy sütöttem főztem  úgy kerültek helyükre a fotók is.Első szakácskönyveimből Horváth Ilona és F.Nagy Angéla  nagyon sok jó receptet válogattam és készítettem el. Később találtam rá Frank Júliára akinek nagyon jó kis olcsó kiadásban megjelenő szakácskönyveiből   válogattam. Régi szintén olcsó kiadásban megjelenő Fakanál újságok számomra bőséges recepteket adtak amiből  a mai napig  tudok "mazsolázni" Szeretem és érdekel a régi konyhák ízvilága  az ilyen  recepteket megtaláltam az "Ízőrzők" műsorában. Ezekből is kipróbáltam már  sokat ami blogomban is szerepel. Sok receptes és napi újságot is szoktam figyelni  amikből próba-szerencse alapon/ mert nem mindig pontosak ezek a receptek / kiválasztottam amit jónak találtam és mikor elkészítettem nem is csalódtam . Havi receptes újságok közül  Nők lapja Konyha és a Vidék íze amiből legtöbbet kiválasztottam  és  elkészítettem. Ennél  a két újságnál mindig találok olyan receptet is  aminek az elkészítése  az olcsóbb kategóriába tartozik,  vagy megvariálom úgy a receptet hogy nekem is  jó legyen! Blogtársaimtól nagyon sok jó receptet gyűjtöttem össze aminek egy része már kipróbálásra is került ezeket külön címkével látom el/ kipróbáltam, más blogról/  eddig 165.  ilyen receptet készítettem el  ! Általában az első próbafőzésnél vagy sütésnél csupán fél adagból készítem, ha sikeres akkor a következő fordulóban már egészből készítem.Azt hogy az én blogomról ki főz és süt pontosan nem tudom/bár néha találkozom  ilyenekkel  is , azokat felteszem a Ti készítettétek címkéhez/ de bízom benne hogy van olyan étel vagy sütemény ami felkeltette  érdeklődésedet  és ha elkészítetted talán  még ízlett  is:-))
Igyekszem továbbra is gyűjtögetni  az olyan recepteket ami könnyen elkészíthető olcsó és finom! Természetesen  megosztom majd  veletek és mindehhez néha egy kis praktikát is  hozok!!

                                                                               




                                                                           

2015. május 8., péntek

Mákvirág kalács SAD.32 fordulójára!

 Zsuzsi ennek a fordulónak a háziasszonya és  felhívta figyelmünket a kelt tészták szépségére ! Nagyon szeretem  és gyakran készítek ilyen-olyan formában ! Most igyekeztem olyat keresni mármint formájában mást, amit még eddig nem készítettem így találtam rá erre a  süteményre!
                                                                            

Hozzávalók:
tészta:
1,5 dl tej
csipet só
1 tojássárgája
35 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dkg élesztő
töltelék:
15 dkg darált mák
1/2 dl forró tej
4 evőkanál cukor
áztatott mazsola
citromhéj reszelve
tészta kenéséhez :tojássárgája
*
Elkészítése: A tészta hozzávalóit bedagasztottam letakarva hagytam duplájára kelni. A töltelékhez a mazsolát langyos vízbe áztattam majd lecsurgattam .A mákot összekevertem a cukorral  és leöntöttem a forró tejjel majd elkevertem a mazsolával és a reszelt citromhéjával. A tésztát enyhén lisztes deszkán kinyújtottam töltelékkel megkentem majd felgöngyöltem a két végét kicsit egyenesre vágtam és kört formáltam a tésztából összeillesztettem. Felszeleteltem úgy körbe a tésztát hogy a középső részen maradjon ujjnyi egyben majd a szeleteket kifordítottam.A tésztát  15' pihentettem majd tojássárgájával lekentem és előmelegített sütőbe 200 fokon 30' sütöttem.Mikor a sütőből kivettem még forró volt és megkentem olvasztott vajjal. Alig bírtam kivárni hogy hűljön és kóstolhassam:)  Nagyon finom!
Ui:Amikor olyat sütök amit eddig még nem, rájövök arra hogy mennyire fontos a leírásnál  bizonyos dolgokat megemlíteni , mint pld. azt hogy amikor a tésztát megformázom kerekre  jó ha egyből ráteszem a tepsire amin sütőpapír van és ott szeletelem fel majd fordítom ki !Sajnos a receptben ez nem szerepelt így kicsit birkóztam a tésztával mire sikerült helyére tennem:-)
Jó étvágyat kívánok !

Házilag készíthető fagylaltok /gép nélkül/

Mivel lassan jön a finom gyümölcsök szezonja és hozzá  az idő is melegszik, egyre jobban  kívánjuk a hűsítő finomságokat! Ezért is ajánlom figyelmetekbe ezt a házilag  egyszerűen elkészíthető" fagyi-gyártást" amit bármilyen gyümölccsel  kipróbálhatjátok recept megtalálható itt !
                                                                                    
Eperrel és ribizlivel már kipróbáltam!

2015. május 7., csütörtök

Pászka

A receptet innen hoztam!
                                                                                 


Hozzávalók:
8 dkg. finomliszt
7 dkg teljes kiőrlésű liszt
1/2  csapott mokkáskanál sütőpor
csipet só
1 dl szoba hőmérsékletű víz
*
Elkészítése: Hozzávalókból tésztát gyúrtam  és négy felé osztottam. Egyenként a tésztát egészen vékonyra nyújtottam hústűvel szurkáltam meg késsel négyfelé vágtam és   felforrósított teflon edénybe megsütöttem  mindkét oldalát a tésztának. A félretett tésztát letakartam egy kis tálkával még rákerült a sor:-) A többi tésztát is kisütöttem.. Akár magában csupán elropogtatva /mint ahogy most én csináltam/, vagy valami  szósszal  is  nagyon finom lehet! 
Jó étvágyat kívánok !

2015. május 6., szerda

Csavart fahéjjal töltött briós

Limara finomságát készítettem el fél adagból és kicsi változtatással!
                                                                                   
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
csipetnyi só
2 evőkanál cukor
1,5 dl tej
3 dkg olvasztott margarin
1 dkg élesztő
1 tojássárgája
1 teáskanál vaníliacukor
töltelék:
1 evőkanál olvasztott margarin
2 evőkanál cukor
2 evőkanál  őrölt fahéj
*
Elkészítés: Tészta hozzávalóiból a szokásos módon bedagasztottam a tésztát és 30' pihentettem.  Gyúródeszkára borítottam ahol 5 felé vágtam  a tésztát  majd  a darabokat még kétfelé és egyesével gömbölyítettem meg  amit 10' ismét pihentettem. Ezután a tészta darabokból egyesével csíkot nyújtottam amit először olvasztott vajjal kentem majd megszórtam a cukor és fahéj keverékével  és egy másik tészta darabot amit szintén kinyújtottam  rátettem  a töltelékre kicsit rányomtam majd derelyevágóval szélétől kezdve cm távolságban bevágtam úgy hogy a két vége egyben maradjon. Megsodortam majd feltekertem és sütőpapírral bélelt tepsibe raktam.Mikor elkészültem az egésszel  akkor ismét 30' pihentettem. Előmelegített sütőbe tettem  /előtte lekentem 1 tojássárgájával/ és 200 fokon 25' sütöttem. Mikor a sütőből kivettem még forró volt mikor átkentem olvasztott vajjal  és porcukorral megszórtam. Nagyon -nagyon finom puha!
Ui: Érdemes az említett blogon megnézni az elkészítési fázisokat. Akár lekvár és mák , esetleg dió, csokoládé,  vagy vaníliakrém töltelékkel is nagyon finom lehet!
                                                                             

2015. május 4., hétfő

Omlós almás pite tej és tojás nélkül🍎

                                                                           
  
Hozzávalók:
tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg Liga margarin
10 dkg cukor
1 ek kukoricakeményítő
csipet só
1 dl víz
töltelékhez:
3db alma
10 dkg cukor
fahéj
5 dkg Liga margarin
tetejére:
2 evőkanál méz
sütőforma kenéséhez:margarin liszt
🍎
Elkészítése: Lisztet elmorzsoltam a margarinnal hozzátettem a keményítőt majd a liszt közepébe mélyedést csináltam ahová öntöttem az előzőleg összekevert cukor-só-víz keverékét és gyors mozdulatokkal összegyúrtam a tésztát amiből 2 cipót készítettem és hűtőbe pakoltam 1/2 órára. Gyümölcstorta formát margarinnal kikentem beliszteztem és a cipó egyik részét kinyújtottam  amit a formába helyeztem  villával megszurkáltam. Az almákat megmostam  magházát kivettem és cikkekre felvágtam amit a tésztára rápakoltam  megszórtam a cukor és fahéj keverékével és rászórtam a feldarabolt margarint. A másik tésztát is kinyújtottam amivel beborítottam a tésztát  és meglangyosított mézzel átkentem  majd a tészta közepére 2 lyukat szúrtam/szívószállal/. Előmelegített sütőben 200 fokon 20' sütöttem. Nagyon finom!
A receptet innen hoztam!
Jó étvágyat!

2015. május 3., vasárnap

Szeretettel köszöntök minden Édesanyát, Nagymamát és leendő Édesanyát !!



                                                                            


Kibédi Ervin:

Ahogy a napok rövidülnek...

Ahogy a napok rövidülnek
Úgy érzem mintha köd borulna rám,
Ahogy az éjjelek lehűlnek
Mind gyakrabban jut eszembe anyám.

Mit oly sokszor elhalasztottam
Elmondanám, mert úgy érzem, hogy vár
Jóvá tenném mit mulasztottam,
De nem lehet, mert Ő már messze jár.

Ó mennyi mindent nem tettem meg!
Még nem késő, te még megteheted
Megőszülve is maradj gyermek
Mondd meg neki mennyire szereted.

Két keze érted dolgozott csak
Mindennél jobban szeretett
Az éjet is nappallá téve
Óvott téged és vezetett
Míg lehetett, míg lehetett.
                       

Most vár valahol megfáradtan
Nem kér sokat csak keveset
Hát szaladj hozzá, mondj egy jó szót
Egy vigasztaló kedveset
Tán még lehet, tán még lehet.

Amit akkor elfelejtettél
Talán még jóvá teheted
Hát menj, rohanj és simogasd meg
A téged védő két kezet
Amíg lehet, amíg lehet.
                       

A szíve érted dobogott csak
Amíg belebetegedett
De Ő titkolta nem mutatta
Nem mondta el; hogy szenvedett
Csak mosolygott és nevetett.

S ha olykor nagyon elfáradtál
Ő hozta vissza kedvedet
Ő tanított beszélni téged
Nyitogatta a szemedet.
Mert szeretett, úgy szeretett.
                       

Bárhol is vagy, hát fordulj vissza
Az ember másként nem tehet
És csókold meg amíg nem késő
Azt az áldott édes szívet
Ha még lehet, ha még lehet.

http://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_166

2015. május 1., péntek

Tejfölös-hagymás lepény "Ízőrzők" Szigetbecse

                                                                               

Hozzávalók:
tésztához:
25 dkg. liszt
1,5 dkg. élesztő
1 mk cukor
1 dl tej
1 felvert tojásnak a  fele
további hozzávalók:
2 db vöröshagyma
1 kanál zsír
1,5 dl tejföl
tepsibe:zsír és liszt 
*
Elkészítése: Tészta hozzávalóiból kelt tésztának megfelelően bedagasztott tésztát készítettem. Hagytam duplájára kelni. A vöröshagymát megtisztítottam és apró kockákra fölvágtam majd a zsíron üvegesre pároltam hagytam kicsit hűlni.  Tepsit zsírral kikentem liszttel megszórtam és a tésztát kézzel kihúztam tepsi nagyságúra majd megkentem tejföllel és rászórtam a hagymát végül megszórtam kevés sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 30' sütöttem.  Nagyon finom laktató !
 Természetesen ahol nagyobb a család ott ezt a mennyiséget duplázni kell!( Bár nekünk is maradt még belőle)
Jó étvágyat!

Kívánok minden kedves látogatómnak kellemes kikapcsolódást !