2016. február 18., csütörtök

Mákos guba "Ízőrzők" Zebegény

Öntött kifli gyakran kerül az asztalunkra, de  többször  gondoltam már a guba készítésére is. Most jött el az ideje  hogy házilag ezt is kipróbáljam! Érdemes  elkészíteni mert egyszerű és sokkal olcsóbb mint pld. a kifli!
                                                                          
Kisült rudak
Az eredeti recept nagy mennyiséget írt le én ennek a feléből készítettem azt írom :
Hozzávalók:  25 dkg liszt, 2  dkg élesztő, 1 mk.só, 1 mk. cukor. Ehhez a mennyiséghez nekem 2 dl langyos vízre volt szükségem.
Elkészítése:  Kevés langyos vízbe tettem a cukrot  bele morzsoltam az élesztőt hagytam felfutni. A lisztet tálba tettem középre mélyedést csináltam  a sót a liszt szélére szórtam majd középre öntöttem a felfutott élesztőt és a többi langyos vízzel bedagasztottam a tésztát. Letakarva 30' pihentettem. Ezután enyhén lisztes deszkán átgyúrtam a tésztát  és öt felé vettem . Egyenként megsodortam  rúdnak  amit sütőlemezre pakoltam és még 15' pihentettem. Előmelegített sütőben 200 fokon 25' sütöttem.
Másnap, mert akkor készítettem el másfél cm darabokra vágtam/2 és fél rudat / amit  nagyobb szűrőkanálba pakoltam majd egy tálra tettem ezt a szűrőkanalat   és ráöntöttem az előzőleg elkészített  cukros tejjel / 2 dl tejet 1 evőkanál cukorral felforrósítottam/  hagytam hogy magába szívja a tejet/ ami lecsurog ismét ráöntöm/.  Szűrőkanálból kiöntöttem egy lábasba aminek az aljára kevés olajat melegítettem  és 15 dkg mák és 2 evőkanál porcukor keverékével szórtam be. (Maradék rudak mélyhűtőben várják hogy ismét terítékre kerüljenek:-))Nagyon finom!
                                                                               
és az elkészült mákos guba!
Jó étvágyat kívánok !

6 megjegyzés:

Vicuska írta...

Valóban nagyon egyszerű!

Monika írta...

Drága Éva!
Nagyon köszönöm a látogatásodat!!!! restellem,hogy elmaradtam egy ideje tőled. Nem vagyok egy konyhatündér, de majd ha már otthon lehetek!!!!:)
Bonyolítja a főzésemet,hogy van,aki nem eszik húst,van,aki eszik,sőt. Van,aki glutén érzékeny,van,aki laktóz.:(
Ezt tanulom most,hogy mindenki tudjon enni nálam.
Puszillak!

Katalin írta...

De jó hogy az egészet Te készítetted :-) Nagyon finom lehetett!

Ani írta...

Anyukám mindig mondta, hogy az igazi gubához a kenyérsütéskor hagynak tésztát.
Milyen jól sikerült neked kenyérsütés nélkül is!

Erika írta...

Nagyon szeretem én is, de ritkán szoktam elkészíteni. A kifliket én is sütöm, hogy tudjam miből készül... :)
Én úgy tudom, hogy az öntött kifli és a mákos guba ugyanaz.

Éva írta...

Vicuska köszi!
Mamka valahol lemaradtam mert nem tudom hogy most hol vagy! Figyeljél akkor hogy mindent megtanuljál :-))
Katalin köszi valóban finom volt!
Ani köszi talán legközelebb ha sütők kenyeret fogok erre is gondolni. Köszi!
Eri Ka hasonló, de így hogy már kipróbáltam ezt is tudom hogy mégsem. Talán a kifli hamarabb puhul!