2016. november 29., kedd

Aludttejes sajtos pogácsa "Ízőrzők"Kőszegszerdahely

Jelzem aludttej helyett tejföl-citromlé-tej keverékével készítettem!
                                                                                    
Bolti tejből aludttejet nem szívesen csinálok , kíváncsi voltam viszont erre a pogácsára .Fél adagból készítettem a pogácsát ehhez 1 dl aludttejre volt szükség  :ezért 1 evőkanál tejfölt tettem egy pohárba ehhez pár csepp citromlevet és tejet öntöttem összekevertem  kicsit hagytam  pihenni.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 dkg élesztő
1 mk. cukor
10 dkg sertészsír
1 felvert tojásnak a fele a tésztába másik felével kentem
10 dkg  reszelt trappista sajt 
1 mk. só
1 dl aludttej
🌸
Elkészítése: Kb. 1/2 dl langyos vízbe tettem a cukrot és az élesztőt kiskanál lisztet kevertem el benne és hagytam felfutni. Kimért lisztet összemorzsoltam a zsírral  hozzátettem a tojást , sót,  a felfutott élesztőt  és az "aludttejet" összegyúrtam tésztának majd kinyújtottam  1/2 cm vastagra és olvasztott zsírral megkentem. Felgöngyöltem a tésztát mint a bejglit a két végét is felhajtottam  így pihentettem negyed órát a tésztát.Tepsit zsírral kikentem. A tésztát  kinyújtottam késsel a tetejét bevágtam majd kiszaggattam (pogácsákat általában szaggatás után két tenyerem alsó élével megszoktam sodorni) tepsibe raktam  maradék tojással lekentem majd reszelt sajttal bőven megszórtam./18 db lett / Előmelegítettem a sütőt majd mielőtt betettem a tésztát a kenőtoll segítségével  még a tojásból csepegtettem a sajtra/ recept írta hogy még ekkor is kenjük meg/. 200 C  fokon 25' sütöttem. Már amikor kivettem a sütőből láttam hogy ez csakis jó lehet! Nagyon finom!!
Jó étvágyat kívánok !


 

6 megjegyzés:

Katalin írta...

Mi minden szombaton szoktunk venni házi tejet, és sokszor szoktunk aludttejet is csinálni belőle, nagyon szeretjük. Bolti tejből valóban nem lehet készíteni, de ügyesen megoldattad :-)
Nagyon guszták lettek a pogácsáid és biztos nagyon finomak!

Timi írta...

Köszönöm az ötletet! Nálunk is sokszor van aludttej...legalább most már tudom, hogy használjam fel! :o)

aranyos fodorka írta...

Szerintem joghurttal is megoldható. Én házi tejből készítek saját joghurtot, vagy néha kefírt és sokszor ezek egyikét használom tejföl helyett is. Bár igaz, legközelebb ha hozom a tejet, csak egy pohárnyiból "sima" aludttejet készíthetek. Nagyon szeretem a pogácsákat ! (Igaz a töpörtyűs a kedvencem - csak ne m lenne olyan rettentő drága a hozzávaló....)

Éva írta...

Katalin néha napján mi is veszünk házit de mivel inkább csak süteményhez használom a tejet így általában inkább tartós van a hűtőben.Ezt a pogit viszont nagyon gyorsan szerettem volna kipróbálni.Nagyon finom volt, köszi!
Timi ezt feltétlen próbáld ki mert nagyon finom, egészségetekre!
aranyos fodorka ha lett volna itthon akkor igen.Már én is csináltam joghurtot és kefirt is most viszont csak tejföl volt a hűtőben és egy kevés tej.Férjuram kedvence a töpörtyűs de az általad is említett okok miatt nálunk is igen ritkán készül!

Névtelen írta...

Ez a recept nagyon felkeltette az érdeklődésem, pont van itthon aludttej♥Sajnos az ízőrzők adásait rendre elmulasztom;-/ de itt vagy Te aki nem,köszönöm, hogy megosztottad ezt a receptet! Hogy mosolyognak azok a pogik♥
jááááj, viszont ezek a felugró reklámok az oldaladon:-O

Éva írta...

Emőke örülök hogy érdekel az a pogi ha elkészíted meglátod mennyire finom! Egészségetekre! Sajnos már többen jelenték, de nem tudok mit csinálni vele ha van ötleted szívesen fogadom:) Reklám blokkolóról hallottál már? Azt mondták van olyan csak nem tudom hogy működik hol keressem?