2017. október 21., szombat

Szilvás-diós kelt rétes "Ízőrzők" Somodor

Ilyen igazi rétest amit terítőn kell húzogatni most csináltam először, pedig ahogy szokták mondani "már megettem a kenyerem javát":)
                                                                           

Hozzávalók tésztához: 1/2 kg liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos tej, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 7 dkg cukor , 2,5 dkg margarin, csipet só,1/2 dl olaj a tészta kenéséhez, töltelékhez:  15 dkg darált dió, 3 evőkanál cukor, 30 dkg szilva , 1 teáskanál őrölt fahéj, 2 evőkanál cukor.
                                                                           💟
Elkészítése: Szilvát megmostam kimagoztam és feldaraboltam hozzátettem a cukrot és fahéjat összekevertem .Darált diót cukorral összekevertem. A tésztához kevés langyos tejbe morzsoltam az élesztőt kis lisztet hozzátéve hagytam felfutni. Kimért liszthez tettem a cukrot  tojássárgáját csipet sót a felfutott élesztőt , tejfölt  és apránként adagolva a tejet  és bedagasztottam a tésztát. Dagasztás végén tettem hozzá az olvasztott margarint amit szintén jól beledolgoztam a tésztába. Kicsit tetejét megliszteztem letakartam és 40' pihentettem. Abroszt asztalra terítettem beliszteztem és a tésztát ráborítottam majd a tészta tetejét olajjal átkentem. Ezután lisztes kézzel húzogattam  a tésztát óvatosan körbe körbe közben kicsit  a terítőt is legyezgettem a tészta alatt. Mikor már vékony volt a tészta lekentem olajjal és akkor szórtam meg a cukros dióval és tettem rá a szilvát. Ezután a terítő segítségével felgöngyöltem  a tésztát zsírral kikent tepsibe pakoltam és olajjal a tészta tetejét is átkentem. Előmelegített sütőben 220 C fokon 25' sütöttem. Mikor a sütőből kivettem olvasztott zsírral átkentem és hagytam hűlni  csak ezután szeleteltem és szórtam meg porcukorral. Nagyon finom!
Jó étvágyat kívánok !

3 megjegyzés:

Timi írta...

Nagyon guszta!
Húzogatás helyett nyújtani nem lehet?

Katalin írta...

Nagyon ügyes vagy :-)

Éva írta...

Timi köszi, szerintem kicsit a nyújtáshoz lágy a tészta! Tehetsz egy próbát de akkor több liszt kell hozzá sűrűbb lesz a tészta!
Katalin köszi!